Tortura

Odbor za ljudska prava vec 20 godina pomaze zrtve torture pruzanjem pravne I psiholoske pomoci.Vise hiljada slucajeva je za ovaj period obradjeno I pruzena pomoc.Taj broj se iz godine u godinu smanjuje,zahvaljujuci nasem radu I pomoci UNFVT bez cije pomoci ne bi bilo ovakvog uspeha. Zrtve torture nam se javljaju iz cele Srbije I svakom od njih pruza se I bice pruzena pomoc. Jos jednom se u ime zrtava I nas iz Odbora zahvaljujemo osoblju UNFVT iz Geneve. Takodje iz razloga bezbednosti zrtava ne objavljujemo vise njihova imenaiI slucajeve.
The Committee for Human Rights has been helping victims of torture by providing legal and psychological help for 20 years. More than a thousand cases have been processed and assistance has been provided for this period. This number is decreasing from year to year, thanks to our work and help of the UNFVT without whose assistance there would be no such success. Victims of torture are appearing from all over Serbia and each of them is provided and assistance will be provided. Once again, on behalf of the victims, we thank the UNFVT staff from Geneva from the Committee.Also, for reasons of security, the victims did not publish more of their names and cases.

Slucaj Borisov Miroslava 25 godina starog, iz sela Donja Trebasinja, Opstina Vranje

Borisov Miroslav 25 godina starog, iz sela Donja Trebasinja, Opstina Vranje, Republika Srbija, SR Jugoslavija, potice iz mesovitog braka od oca Daneta –bugarske nacionalnosti i majke Gordane-srpske nacionalnosti, izjasnjava se kao Srbin po nacionalnosti.

Dana 26.07.2000 godine u selu Donja Trebasinja, u prodavnici vlasnistvo Kombinata “Simpo” oko 20,45 sati, policajac Ministarstva...Read More »


Slučaj Nenada Tasića iz Vranja

Podaci za izveštaj dobijeni od Nenadovih roditelja, oca Jordana i majke Svetlane, na dan 23.08.2002 godine, obzirom da se na taj dan Nenad nalazio na odeljenju Intenzivne nege Neurohirurskog odeljenja Kliničkog centra u Nišu. Po njihovom kazivanju dana 18.08.2002 godine u jutarnjim časovima oko 06.00 sati Nenad je došao kući...Read More »


Slučaj Mihajlović Ivice iz sela Suva Morava, Opština Vladičin Han

Slučaj je Odboru za ljudska prava u Leskovcu i kancelariji JUKOM-a pri tom Odboru dana 14.01.2002. godine, prijavio Ivicin otac Mihajlović Vlastimir koji navodi da se Ivica po presudama Okružnog suda u Vranju K.br.3/99 od 12.02.1999.godine i po presudi Opštinskog suda u Vladičinom Hanu čiji broj nemamo, osudjen na zbirnu...Read More »


Slučaj Brkić Slaviše iz Leskovca

Brkić Slaviša je nezaposleno lice, živi u porodici sa takodje nezaposlenim bratom Goranom, nezaposlenom majkom i ocem invalidom koji je vezan za invalidska kolica. Porodicu izdržavaju Slaviša i Goran od novca koji zarade prodajući audio kasete na maloj pokretnoj tezgi. Dana 07.12.2001. godine u Leskovcu u ul.Bulevar oslobodjenja ispred mesare...Read More »


Slučaj Stojković Predraga iz sela Bobišta

Dana 22.08.2001. godine oko 03.00 sati dok je sa svojim drugom Stanisavljević Ivanom doručkovao u pekari ”Djokić” u Leskovcu, prišao im je policajac Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sekretarijata u Leskovcu, za koga je Predrag saznao da se preziva ”Djokić” i zatražio lične karte na uvid. Dok su Predrag i...Read More »


Slučaj Bakterović Miodraga, po nacionalnosti Rom, živi u selu Vinarce, Opština Leskovac

Dana 28.01.2001. godine oko 10.00 sati u njegovu kuću u selu Vinarce došla su tri policajca u uniformi i inspektor u civilu koga poznaje kao ”Sašu” iz policije u Leskovcu. Bez naredbe za dovodjenje, Miodraga su lišili slobode i odveli ga u zgradu policije u Leskovcu gde je inspektor Saša...Read More »


Slučaj Kurtić Sadrije po nacionalnosti Rom, živi u selu Vinarce, Opština Leskovac

Sadrija je dana 27.01.2001. godine, došao u zgradu leskovačke policije na poziv svoga brata Kurtić Srdjana koji se već nalazio i zgradi policije, a policajci su ga primorali da telefonom pozove Sadriju da dodje u policiju. Oko 1530 sati navedenog dana, Sadrija je došao u zgradu leskovačke policije, gde su...Read More »


Slučaj Bakić Trajčeta 55 godina starog iz sela Vinarce, Opština Leskovac

Dana 27.01.2001. godine, trojica policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sekretarijata u Leskovcu su na leskovačkoj pijaci Trajčeta lišili slobode i odveli ga u zgradu policije u Leskovcu u kancelariju gde su bila dva inspektora u civilu od kojih jednog Trajče poznaje kao ”Sašu” i jedan policajac u uniformi. Inspektor...Read More »


Slučaj Ajdarević Miroslava starog 44 godine, po nacionalnosti Rom, živi u selu Vinarce, Opština Leskovac

Dana 28.01.2001 godine oko 08.00 sati u Vinarcu Miroslava su lišili slobode inspektor u civilu ”Saša” i policajac Ljubiša Zdravković, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sekretarijata u Leskovcu i odveli ga u zgradu policije u Leskovcu, i u jednoj prostoriji ga vezali ”lisicama” za radijator gde je ostavljen dva...Read More »


Slučaj Zekić Dake star 76 godina, po nacionalnosti Rom, iz sela Vinarce, Opština Leskovac

Dana 27.01.2001. godine, tri policajca i jedan inspektor u civilu, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sekretarijat u Leskovcu došla su u Dakinu kuću oko 10.00 sati, lišili ga slobode i sa većom grupom Roma odveli u zgradu policije u Leskovcu, i metalnim ”lisicama” vezali za ručicu metalnog ormana u jednoj...Read More »


Slučaj Maljić Nebojše starog 44 godine , Rom po nacionalnosti, živi u Leskovcu

Nebojša je mlad čovek, živi u porodici sa suprugom i dva sina, na čiju se pomoć oslanja u životu jer je bolestan sa dijagnozom ”Reductio tumoris maxmilalis” – po nalazu lekara ima gubitke svesti i pamćenja, zabranjeno mu je zamaranje i boravak na suncu. Dana 05.03.2002. godine u Leskovcu u...Read More »


Slučaj Ilić Zorice iz sela Dragovac kod Bojnika

Zorica je 40 godina stara, duševno je bolesna, živi u neuslovnoj i trošnoj kući u fazi propadanja sa ocem Bogosavom i majkom Radmilom.U toku 2001 godine počev od juna pa do 15.10.2001. godine otac Bogosav je Zoricu od 05.00 do 23.00 sati, svakog dana , držao zaključanu u memljivom podrumu...Read More »


Slučaj Miljković Nenada 20 godina starog, iz sela Bukova Glava kod Vučja, Opština Leskovac

Nenad je mlada ličnost, nema oca, živi u kući sklonoj padu, sa duševno bolesnom majkom i poluslepom bakom, cela porodica se nalazi u stanju socijalne nemaštine, jer se svi izdržavaju od novca koji Nenad zaradi radeći na seči drva. Nikada nije osudjivan, ni krivično ni prekršajno. Dana 24.06.2002. godine oko...Read More »


Slučaj Novković Dragiše iz Surdulice

Odbor za ljudska prava u Leskovcu ovaj slučaj prati po ovlašćenju g.Zorana Davinića advokata iz Vlasotinca, koji kao punomoćnik zastupa Dragišu

Dana 22.02.1999. godine u Surdulici u zgradi policije u Surdulici, oko 22.00 sati policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Odeljenje unutrašnjih poslova u Surdulici Nenad Stojiljković i Goran Stošić su...Read More »


Slučaj Jović Saše, 24 godine star, iz sela Polom kod Vladičinog Hana

Jović Saša, je mlado i hendikepirano lice, 60% je gluv na oba uva, boluje od bolesti nazvane ”kokošje slepilo” – u sumrak i noću uopšte ne vidi, 1997. godine mu je majka umrla, a nakon toga ga je napustio i otac, tako da živi sa bratom i bratovom suprugom koji...Read More »


Slučaj Ivana Gašića, raseljenog lica iz Gnjilana sa Kosova, 24 godine star, sa boravištem u Vladičinom Hanu

Ivan Gašić je lice koje je zbog ratnih dejstva došlo sa majkom i sestrom u Vladičin Han iz Gnjilana na Kosovu. Otac mu je ubijen na kućnom pragu. Dana 24.11.2001. godine oko 00.30 sati policijska patrola policije iz Vladičinog Hana je Ivana iz Diskoteke Doma kulture u Vladičinom Hanu, gde...Read More »


Slučaj Nešić Grozde iz Leskovca

Nešić Grozda je majka Živković Nenada. Dana 30.05.2001. godine gospodja Nešić je došla u svoju kuću u Leskovcu u ul.Vase Pelagića br.22, i u kući zatekla pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sekretarijata unutrašnjih poslova u Leskovcu, Dragana Cenića i Nebojšu Vulića ili Vukašinovića, koji su u kuću ušli bez...Read More »


Slučaj Mirjane Savić iz sela Vlasina Rid na Vlasinskom jezeru, Opština Surdulica

Mirjana Savić je devojka, koja radi kao recepcionar u hotelu ’’Vlasina” na Vlasinskom jezeru. Dana 25.12.2000. godine, u večernjim časovima u hotelu nije bilo struje niti gostiju, te je Mirjana sa svojim kolegom Goranom Vučkovićem, pila kafu u hotelskoj sobi koju koristi za noćenje kad usled nevremena i velikih snegova...Read More »


Slučaj Mihajlović Dragana iz Leskovca

Mihajlović Dragan je trgovac cigaretama i sličnom robom, koju prodaje u sopstvenoj trafici. Dana 18.11.2000. godine, više policajaca Sekretarijata za unutrašnje poslove u Leskovcu, medju kojima je bio i policajac u civilu Zdravković Boban sa kojim je Dragan neposredno pre toga imao verbalni sukob na ulici u toku koga je...Read More »


Slučaj Mitrović Božidara iz Leskovca

Mitrović Božidar je penzionisani potpukovnik Vojske Jugoslavije. Dana 01.02.2000. godine u Leskovcu u 14.00 sati, podpukovnik Mitrović se sa svojom suprugom nalazio ispred ulaza u zgradu Komande Vojske Jugoslavije u Leskovcu, gde su ih pre toga na silu iz zgrade izbacila dva vojnika Vojske Jugoslavije, gde su otišli da se...Read More »


Slučaj Janković Radivoja iz sela Alakince, Opština Surdulica

Dana 07.04.1997. godine, u zgradi policije u Surdulici inspektori Ministarstva unutrašnjuih poslova Republike Srbije Odeljenja unutranjih poslova u Surdulici Jovanović Dragoslav i Milan Dimitrijević su Jankoviću, bez rešenja o zadržavanju ograničili slobodu kretanja, i držali ga 5 (pet) sati protiv njegove volje u jednoj kancelariji na spratu policijske zgrade, za...Read More »