Slučaj Ajdarević Miroslava starog 44 godine, po nacionalnosti Rom, živi u selu Vinarce, Opština Leskovac

Dana 28.01.2001 godine oko 08.00 sati u Vinarcu Miroslava su lišili slobode inspektor u civilu ”Saša” i policajac Ljubiša Zdravković, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sekretarijata u Leskovcu i odveli ga u zgradu policije u Leskovcu, i u jednoj prostoriji ga vezali ”lisicama” za radijator gde je ostavljen dva sata. Nakon toga je inspektor ”Saša” odveo Miroslava u kancelariju na spratu zgrade i tražio od Miroslava da mu preda, vatreno oružje koje navodno nelegalno poseduje i istovremeno počeo da tuče Miroslava službenom palicom po glavi, ledjima , ramenima, nogama i dlanovima vršeći istovremeno pritisak na Miroslava da poseduje takvo oružje.

Fotografije sa povredama na ledjima i rukama Miroslava nakon torture u policiji objavljene u listu ’’Prava čoveka’’ koji izdaje Odbor za ljudska prava u Leskovcu

Nakon toga je drugi policajac vezao Miroslava za metalni orman a Saša je izašao iz prostorije ,a nakon povratka u kancelariju inspektor Saša je nastavio da službenom palicom i pesnicom tuče Miroslava po celom telu da bi mu iznudio priznanje da poseduje nelegalno oružje, što su prilikom ulaska u kancelariju videli i policajci Zdravković Ljubiša i još jedan policajac. Taj način zlostavljanja Saša je primenjivao na Miroslavu u više navrata tokom celog dana. Oko 21.00 sati inspektor je Miroslava ”lisicama” vezao za klupu u hodniku nove zgrade policije, gde je Ajdarević Aca iz Vinarca inače Miroslavov brat, doneo hranu i flašu kisele vode Miroslavu, ali je inspektor Saša vodu stavio dalje od klupe tako da je Miroslav mogao da je gleda ali ne i da je dohvati. Da pije vodu Miroslavu je omogućio dežurni policajac tek nakon što je inspektor Saša otišao kući. Miroslav je celu noć izmedju 28. i 29.01.2001. godine, proveo vezan za klupu u hodniku zgrade policije, da bi dana 29.01.2001. godine inspektor Saša Miroslava oko 07.00 sati ponovo odveo u kancelariju na spratu zgrade policije i nastavio da ga službenom palicom tuče po ledjima i ramenima, a kada je Miroslav od batina pao na pod, inspektor je nastavio da ga tuče šutirajući ga nogama po celom telu od čega je Miroslav glasno jaukao. Nakon toga je inspektor naredio Miroslavu da ustane pa je uzeo spravu za vadjenje eksera poznatu kao ”klanfa” , te razdvojene krajeve te sprave stavio u nozdrve Miroslavu i podizao mu glavu govoreći mu ”sada ću da te ubijem” a nakon toga je Miroslava još nekoliko puta udario. Inspektor je prestao da zlostavlja Miroslava kada su policajci masovno počeli da dolaze na posao a oko 1130 sati dozvolio je Miroslavu da napusti policijsku stanicu, dana 29.01.2001. godine, 27 sati od lišenja slobode za koje Miroslavu nije dao nikakvo rešenje. Miroslav je otišao na Hiruško odeljenje leskovačke bolnice, gde je pregledan od lekara i dobio terapiju i lekarsko uverenje da ima LAKE TELESNE POVREDE.Članovi Odbora za ljudska prava u Leskovcu zatekli su Miroslava dana 30.01.2001. godine u popodnevnim časovima, naslonjenog na zid zdravstvene ustanove u blizini kancelarije Odbora gde je doveden radi ukazivanja pomoći i traženja pravne pomoći od Odbora, te su mu u kancelariji Odbora odmah fotografisane povrede na ledjima, ramenu i ruci u vidu ogromnog krvnog podliva. Miroslav se žalio da ima mučninu u stomaku i potrebu za povraćanjem, što je ukazivalo da ima i unutrašnje povrede, za koje smo bili uvereni da ih je konstatovao lekar kod pregleda, što se ispostavilo kao pogrešno, jer su lekari izvršili samo površan pregled i konstatovali ”samo ono što su morali”. Protiv policajaca koji su zlostavljali Miroslava napisali smo krivičnu prijavu Kt.br.662/01, Opštinskom javnom tužilaštvu u Leskovcu za krivično delo Iznudjivanje iskaza. Do danas do optuženja nije došlo. Kod Miroslava nikakvo oružje nije nadjeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *