Slučaj Miljković Nenada 20 godina starog, iz sela Bukova Glava kod Vučja, Opština Leskovac

Nenad je mlada ličnost, nema oca, živi u kući sklonoj padu, sa duševno bolesnom majkom i poluslepom bakom, cela porodica se nalazi u stanju socijalne nemaštine, jer se svi izdržavaju od novca koji Nenad zaradi radeći na seči drva. Nikada nije osudjivan, ni krivično ni prekršajno. Dana 24.06.2002. godine oko 1030 sati u kuću u kojoj Nenad živi došla su tri policajca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Odeljenja unutrašnjih poslova u Vučju, od kojih Nenad jednog oslovljava kao ”Mile barski” , drugog kao ”Pecko”, a trećeg ne poznaje, stavili Nenada u policijski auto i oko 11.00 sati doveli ga u zgradu poličije u Vučju, u sobu dežurnog policajca koji je odmah Nenada ošamario 3-4 puta po licu govoreći mu da prizna da je ukrao novac svom dedi Tošić Stojanu iz sela Nakrivanj, kod Vučja. Nakon toga policajci su Nenada odveli u prostoriju na sprat policijske zgrade, doneli kasetofon, pustili muziku sa kasetofona, a nakon toga je policajac ” Mile barski ” u više navrata sa po nekoliko šamara udarao Nenada po licu, insistirajući da Nenad prizna da je ukrao novac, jer će ga u protivnom odvesti Istražnom sudiji. Nenad je govorio da nije ukrao novac i da nema šta da prizna, a policajac ”Mile Barski” je tada naredio Nenadu da sedne na jednu stolicu, da na drugu stavi noge, a nakon toga policajac je počeo da bezbol palicom udara Nenada po djonovima i tabanima nogu sve dok Nenadu nije pocepao patiku, zatim je naredio nenadu da izuje patike, pa je nastavio da bezbol palicom udara Nenada po golim tabanima nogu, i to u više navrata po 3-4 puta, od čega je Nenad zadobio bolne otekline po tabanima. Batinanju se pridružio i dežurni policajac koji je Nenada u dva navrata otvorenom šakom udarao po licu 2-3 puta, zatim naredio Nenadu da ustane i stane pored prozora prostorije, uhvatio Nenada za grlo prstima desne ruke i na taj način mu podizao glavu naviše, gurajući istovremeno Nenada ka otvorenom prozoru i govoreći mu ”Sisu ti maminu jebem, priznaćeš, skači kroz prozor ali tako da padneš na glavu da pogineš, a ja ću u izveštaj da napišem da si poginuo pri pokušaju bekstva”. Pod batinama i zbog bolova Nenad je priznao da je ukrao prvo 500 dinara, a pod dodatnim batinama priznao je da je ukrao 800 dinara, o čemu je po nalogu policajaca morao da napiše i pismenu izjavu. Nakon toga oko 14.00 sati policajci su Nenada odveli kod navodno oštećenog Tošić Stojana u selo Nakrivanj, koji je policajcima rekao da je u medjuvremenu pronašao novčanik sa novcem za čiji nestanak je prijavio Nenada, i tom prilikom i Nenadu i policajcima pokazo i novčanik i novac, nakon čega su policajci radio vezom javili dežurnom policajcu da pocepa izjavu o priznanju kradje koju je Nenad napisao pod batinama, a oko 1430 sati oslobodili Nenada koji je otišao kod svojih rodjaka u selu Nakrivanj da se umije i opere od krvi koja mu je curila iz nosa. Policajci su Nenadu zabranili da se javlja lekaru radi saniranja povreda po licu i otoka na tabanima, pa ga je tri dana lečila baka.

Miljković Nenad, žrtva torture

Motiv torture je iznudjivanje iskaza od osumnjičenog da je učinio krivično delo ; primenjene metode ”falanga” i ”bastinado”.

Miljković Nenad, ispred kuće

Epilog: Nakon prijavljivanja slučaja Odboru za ljudska prava u Leskovcu, Odbor je obavestio medije koji su slučaj izneli i domaćoj i medjunarodnoj javnosti preko radija ”Slobodna Evropa”, načelnik policije u Leskovcu g.Zoran Stojanović je protiv policajaca podneo krivičnu prijavu Opštinskom javnom tužilaštvu u Leskovcu zbog krivičnog dela Iznudjivanje iskaza, a protiv policajaca pokrenuo disciplinski postupak kod Disciplinskog suda u leskovačkoj policiji, koji je policajce oslobodio odgovornosti te je načelnik leskovačke policije g.Stojanović napisao žalbu na oslobadjajuću presudu, te se predmet nalazi u postupku kod Višeg disciplinskog suda Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu. U vezi slučaja na BK Televiziji oglasio se i Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije g.Dušan Mihajlović, saopštenjem da su suspendovani policajci koji su Nenada zlostavljali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *