Slučaj Novković Dragiše iz Surdulice

Odbor za ljudska prava u Leskovcu ovaj slučaj prati po ovlašćenju g.Zorana Davinića advokata iz Vlasotinca, koji kao punomoćnik zastupa Dragišu

Dana 22.02.1999. godine u Surdulici u zgradi policije u Surdulici, oko 22.00 sati policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Odeljenje unutrašnjih poslova u Surdulici Nenad Stojiljković i Goran Stošić su se iživljavali nad Dragišom na način, što je najpre Stojiljković udario Dragišu pesnicama po glavi 15 –20 puta, a zatim je Dragišu na isti način počeo da batina i policajac Stošić, od kojih udaraca je Dragiši počela obilato da curi krv iz usta i iz nosa i od čega je pao na pod, da bi dok je ležao na podu oba policajca nastavila da ga tuku ali sada na način što su ga bez ikakve kontrole šutirali nogama po celom telu a naročito u predelu bubrega. To je trajalo desetak minuta. Policajci su prestali da ga tuku kada je naišao njihov komandir koga Dragiša zna kao Tomu, koji je videvši obilje krvi na podu kancelarije i po Dragišinoj odeći, naredio policajcima Stošiću i Stjiljkoviću da odvedu Dragišu do umivaonika da se umije. Na putu do umivaonika u hodniku je iza Dragiše ostajao trag od krvi. Nakon toga su mu policajci dozvolili da napusti zgradu policije. Na putu kući Dragiša je dva puta povraćao i bio na granici da izgubi svest.
Od batinanja u zgradi policije u Surdulici, po dolasku kući Dragiša i njegovi ukućani su konstatovali da Dragiša po celom telu i na licu ima hematome i otekline, da mu je celo telo bilo ukočeno, da ima jake bolove u predelu bubrega, u kolenu i glavi, na jedno uvo nije čuo, da je imao slomljen jedan zub gore levo u prednjem delu gornje vilice, naprslinu nosa i isepanu usnicu, zbog čega je medicinski zbrinut najpre na Hirurškom odeljenju bolnice u Surdulici, a zatim i u bolnici u Vranju. Od Hirurškog odeljenja bolnice Zdravstvenog centra u Surdulici dana 07.06.1999. godine dobio je lekarsko uverenje da je kritičnom prilikom zadobio TEŠKE TELESNE POVREDE sa trajnim smanjenjem sluha u desnom uhu. Iz lekarskih nalaza smo utvrdili neverovatan podatak da je Dragiša pregledan od strane lekara 23.03.1999. godine, da o tome poseduje lekarski nalaz br.869 u kome je konstatovana dijagnoza: Faringitis acuta katarus tube desno, da mu je data terapija i zakazan kontrolni pregled za 7-10 dana, a da je Vojska Jugoslavije dan nakon pregleda dana 24.03.1999. godine, Dragišu mobilisala i odvela u rat na Kosovo, bolesnog i sa teškom telesnom povredom.
Motiv ovog zverstva je povredjena sujeta policajaca zbog činjenice da se Dragiša žalio na njihov rad njihovom starešini.
Epilog: Policajci su protiv Dragiše kao svoje žrtve pokrenuli krivični postupak koji je, na sreću, obustavljen. Načelnik policije u Surdulici Dragan Stanković je obavestio Dragišu da protiv policajaca Stošića i Stojiljkovića neće pokretati disciplinski postupak. Dragiša je kao oštećeni dana 12.06.1999. godine podneo krivičnu prijavu Opštinskom javnom tužilaštvu u Surdulici protiv policajaca Stošića i Stojiljkovića zbog krivičnog dela Teška telesna povreda, koje je Istražnom sudiji Opštinskog suda u Surdulici stavilo zahtev za sprovodjenje istrage protiv navedenih policajaca, Istražni sudija je po zahtevu otvorio istragu Ki.br.21/99 koja ni nakon tri godine nije okončana, a po zakonu je morala biti okončana za 6 meseci, tako da policajci nisu ni optuženi ni osudjeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *