Slučaj Ivana Gašića, raseljenog lica iz Gnjilana sa Kosova, 24 godine star, sa boravištem u Vladičinom Hanu

Ivan Gašić je lice koje je zbog ratnih dejstva došlo sa majkom i sestrom u Vladičin Han iz Gnjilana na Kosovu. Otac mu je ubijen na kućnom pragu. Dana 24.11.2001. godine oko 00.30 sati policijska patrola policije iz Vladičinog Hana je Ivana iz Diskoteke Doma kulture u Vladičinom Hanu, gde je pio kafu, odvela u zgradu policijske stanice u Vladičinom Hanu, gde je zatekao policajca u civilu Radovanović Aleksandra koji je sa Ivanom jedan sat

Posledice torture na licu Ivana Gašića

ranije započeo tuču u kafiću ”Green club” u Vladičinom Hanu i konobara iz tog kafića, čije ime ne zna, nekoliko policajaca i jednog policijskog oficira sa činovima, za koga je kasnije saznao da se zove Goran Radovanović, pomoćnik načelnika policije u Vladičinom Hanu i da je bliski rodjak policajca Aleksandra Radovanovića. Pomoćnik načelnika policije Goran Radovanović je naredio Ivanu da sedne na stolicu, a ostalima da napuste kancelariju, da bi zatim bez povoda udario Ivana pesnicom u glavu od kog udarca je Ivan pao na pod kancelarije, a pomoćnik načelnika Radovanović je dok je Ivan ležao na podu, počeo da kako Ivan navodi ”krvnički” i nekontrolisano Ivana šutira nogama, po glavi i celom telu na koji način je Ivanu iscepao gornju usnu sa unutrašnje strane, povredio mu nos te je iz tih povreda Ivanu obilno curila krv, natekla mu je leva strana lica a ispod levog oka pojavio se veliki otok koji je Ivanu zatvarao oko, imao je bolove po celom telu i glavi od čega je počeo na momente da gubi svest. Dok ga je tukao pomoćnik načelnika policije je Ivana vredjao psujući mu ”majku kosovarsku”. Nakon toga je pomoćnik načelnika policije Radovanović naredio policajcima da Ivana odvedu u susednu prostoriju, što su oni i učinili i naredili Ivanu da sedne na klupu pored zida ispred koje se nalazio sto. Za njima je u prostoriju ušao pomoćnik načelnika policije Radovanović, gurnuo sto Ivanu na grudi, pribivši ga na taj način uza zid, popeo se na sto i nogom šutnuo Ivana u glavu, kada je pokušao da ponovi – Ivan je da bi se zaštitio podigao ruke, a policijski oficir Radovanović je Ivana dva puta šutnuo u ruke, a zatim napustio kancelariju. Jedan sat nakon dovodjenja policajci su Ivanu uručili Rešenje o zadržavanju u policiji koje je potpisao pomoćnik načelnika Radovanović. Od batina Ivan je obilno krvario, povećao mu se otok glave, gubio je svest i osećao mučninu i tražio od policajaca da ga odvedu lekaru, što su oni odbijali sve do 0630 sati kada je počeo da kolabira, te su ga policajci odveli najpre u Dom zdravlja u Vladičinom Hanu, a zatim je prebačen u Bolnicu u Vranju gde mu je ušivena rana na ustima i medicinski zbrinut na drugi način, a u popodnevnim časovima 25.11.2001. godine pušten na kućno lečenje.

Ivan Gašić u Bolnici u Vranju neposredno nakon zlostavljanja

Policija u Vladičinom Hanu je protiv Ivana podnela krivičnu prijavu, po kojoj je Opštinsko tužilaštvo u Vladičinom Hanu pokrenulo krivični postupak pred Opštinskim sudom u Vladičinom Hanu K.br.236/01, zbog navodnog nanošenja lake telesne povrede policajcu u civilu Radovanović Aleksandru; postupak je obustavljen.
Odbor za ljudska prava Leskovac i JUKOM Beograd su kao zastupnici oštećenog Ivana podneli krivičnu prijavu Opštinskom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu, protiv pomoćnika načelnika policije u Vladičinom Hanu Radovanović Gorana zbog krivičnog dela Zlostava u službi učinjenog na štetu Gašić Ivana. Prijava nosi broj Kt.br.230/01 po kojoj tužilaštvo, koliko je nama poznato, ne postupa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *